Albert de Klerk

Albert de Klerk (1917-1998) werd als zoon van Vlaamse vluchtelingen in Haarlem geboren. Zijn wieg stond naast het huis van de familie Andriessen. Vader Jos, die zijn zoon de eerste beginselen in de muziek bijbracht, was vanaf 1915 dirigent van het kerkkoor van de St. Josephkerk, waar Hendrik Andriessen twee jaar eerder was benoemd. Hoewel Albert slechts korte tijd orgel- en pianoles van Andriessen heeft gehad, was er een duidelijke spirituele vader-zoonrelatie. Albert zong als jongenssopraan in het koor van de St. Joseph en verving Andriessen al op jonge leeftijd. In 1934 volgde hij hem op en bleef er tot zijn dood, 64 jaar later. De derde persoon die een belangrijk stempel heeft gedrukt op Alberts muzikale vorming, was Anthon van der Horst, orgeldocent aan het Amsterdamsch Conservatorium, met wie hij later veel zou samenwerken. In 1939 slaagde Albert cum laude voor zijn eindexamen, twee jaar later volgden een Prix d'Excellence en de Toonkunstprijs.
Pas na de oorlog kon hij zijn loopbaan ontplooien: van 1946 tot 1964 was De Klerk orgeldocent aan de R.K. Kerkmuziekschool te Utrecht (als opvolger van Andriessen) en in laatstgenoemd jaar volgde hij Van der Horst op aan het Amsterdamsch Conservatorium. Intussen was hij - samen met Piet Kee - in 1956 benoemd tot stadsorganist van Haarlem. Beide functies werden in de jaren '80 beŽindigd.
In 1946 richtte De Klerk het oratoriumkoor Koor Katholiek Haarlem op dat hij tot 1991 heeft geleid. Met dit koor heeft hij veel onbekende muziek (Piernť, Boulanger, Wagenaar etc.) uitgevoerd.
Als componist was hij autodidact. Hij componeerde talrijke missen, motetten en (profane) koormuziek, kamermuziek, orgelwerken voor concertant en didactisch gebruik, voor zowel de katholieke als de protestantse eredienst. De Klerk trad regelmatig in binnen- en buitenland op en maakte veel grammofoon- en radio-opnames. Als organist diende hij alle stromingen, vanaf de renaissance tot de vroeg-modernen, zijn programma's waren immer zeer verzorgd. Een Edison voor de grammofoonplaat 'Die Kleinorgel' (1962) was een van de vele onderscheidingen die hem werden toegekend. In de jaren '90 ontving hij de Prijs Nederlandse koormuziek en de AGEC-prijs (Arbeitsgemeinschaft Europšischer Chorverbande) voor zijn verdiensten voor de koormuziek.

(René Verwer)


Literatuur:
Klankschilder Albert de Klerk (ISBN 978-90-9025332-9) (Het boek is helaas uitverkocht, een nieuwe uitgave wordt momenteel niet verwacht)
Dit boek is gebaseerd op het promotieonderzoek van dr. Gerard Sars over Albert de Klerk (..für den flüchtigen Augenblick..). Het verschaft in woord en beeld een goed leesbaar en hanteerbaar overzicht van leven en werk van Albert de Klerk als (kerk)musicus. Vertaler uit het Duits van deel 1 en eindredacteur is Frans Lutters. Auteur proefschrift, samensteller van deel 3 en bewerker van deel 4 is dr. Gerard Sars. Samensteller van deel 2 is Brigit de Klerk. Samensteller van deel 5 is Lourens Stuifbergen. Verder verleenden ook Gemma Coebergh, Juuke Schoorl en Rieks Swarte hun medewerking aan dit boek.Korte Begijnestraat 28, 2011 HC Haarlem | tel. 023-551 6877 | adkstichting@gmail.com