Nieuws

Lees de laatste Nieuwsbrief van de Andriessen/De Klerk Stichting
Nieuwsbrief voorjaar 2017 (pdf)

Blijf op de hoogte en meld u aan voor onze Nieuwsbrief!
Aanmeldingsformulier Nieuwsbrief


Heruitgave orgelmuziek

Bij Herman Zengerink/Ascolta in Houten zijn herdrukken verschenen van een groot aantal orgelwerken van Hendrik Andriessen en van de Octo Fantasiae van Albert de Klerk. Deze edities kwamen tot stand in samenwerking met de Andriessen/De Klerk Stichting te Haarlem.

 • lees verder


  Vernieuwde werkenlijsten

  De door Lourens Stuifbergen voltooide werkenlijsten van Hendrik Andriessen en Albert de Klerk zijn op vrijdagmiddag 17 april 2015 in het Haarlemse stadhuis in besloten kring gepresenteerd. Na een openingswoord van burgemeester Bernt Schneiders en een welkomstwoord van voorzitter Gonny van der Maten speelden Brigit de Klerk en Piet Hulsbos de Sequenzen en de Fantasia van Albert de Klerk. De klanken van Brigits bijzondere altblokfluit en van het verrijdbare harmonium van Piet vermengden zich fraai in de uitstekende akoestiek van de Refter. In de Antichambre werd vervolgens via een beamer contact gelegd met het internet, zodat we de werkenlijsten in digitale gedaante konden bekijken, maar werden ook de door Donemus vervaardigde gedrukte exemplaren uitgereikt aan Caecilia Andriessen, Eugénie van der Grinten (kleindochter van Hendrik Andriessen), Brigit de Klerk en Lourens Stuifbergen.
  Musici zullen nu in staat zijn zowel op deze site (zie Werkenlijsten) als op die van Donemus (www.donemus.nl) de werkenlijsten in te zien om repertoire te kiezen voor hun concerten.
  Lourens Stuifbergen vertelde het gezelschap hoe hij alles rond de werkenlijsten had aangepakt en voor welke verrassingen hij soms is komen te staan. Het was duidelijk dat er veel speurwerk aan te pas was gekomen en dat nieuwsgierigheid en precisie hand in hand waren gegaan, met het bewonderenswaardige uiteindelijke resultaat als gevolg.
  Na terugkeer in de Refter werden hapjes en drankjes geserveerd en omgaven ons de klanken van blokfluit (deze keer zowel alt - als sopraanblokfluit) en harmonium in de Kleine Suite van Hendrik Andriessen. Met deze presentatie is een zeer geslaagd startschot gegeven voor de feestelijkheden van het jubileumjaar 2017, waarin zowel de 125e geboortedag van Hendrik Andriessen als de 100e geboortedag van Albert de Klerk zal worden herdacht

  Haarlem, 17 april 2015
  Gemma Coebergh.

  Kijk voor een fotoverslag van de presentatie in het foto-album


  Terugblik op de eerste 15 jaar Andriessen/De Klerk Stichting
  door Gemma Coebergh

  Na het overlijden van Albert de Klerk op 2 december 1998 werd ik, per 1 januari 1999, benoemd tot titulair organiste van de Sint Josephkerk. De machtige schaduwen van mijn twee illustere voorgangers waren heel zichtbaar en voelbaar. Met Vincent van Buuren, destijds de dirigent van de Schola Cantorum van de Sint Josephkerk, en met mijn echtgenoot Geert van Beckhoven had ik het er over hoe we De Klerk en Andriessen het beste zouden kunnen eren. Een afbeelding? Een plaquette? Misschien, maar het zou nog veel zinvoller zijn een Stichting op te richten die tot doel had het werk van deze twee grote musici onder de aandacht te houden. En zo werd het idee voor de Andriessen/De Klerk Stichting geboren.

 • Terugblik op 15 jaar Andriessen De Klerk Stichting (pdf)


  Website Herman Strategier

  Om het werk van de componist en organist Herman Strategier onder aandacht te blijven houden is er een website gelanceerd. Daar vindt u informatie over een biografie, ene orgel-cd en nieuwe bladmuziek.

 • www.hermanstrategier.nl


  Biografie familie Andriessen

  Caecilia Andriessen tijdens de presentatie van de familiebiografie getiteld 'De Andriessens, een kleurrijke familie van muzikanten en kunstenaars' op 2 maart 2013 in de Kennemer Boekhandel Haarlem. Auteur is de musicologe en journaliste Agnes van der Horst. Het boek is verschenen bij Uitgeverij Lias.
 • Korte Begijnestraat 28, 2011 HC Haarlem | tel. 023-551 6877 | adkstichting@gmail.com